Ismét irodalmi köntösbe öltözött Kardoskút


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Szeptember elején ismét irodalmi köntösbe öltözött Kardoskút, ahol immár 38. alkalommal rendeztük meg a Kardoskúti Vers- és Prózaíró Pályázat díjkiosztó ünnepségét. Az esemény mára a település egyik legjelentősebb irodalmi programjává nőtte ki magát, ahol helyi és környékbeli írók, költők művei mellett az ország minden szegletéből érkezett pályamű.

Az ünnepséget Vargáné Neller Borbála – a pályázatot és a díjkiosztó ünnepséget 18. éve szervező kulturális szakember – nyitotta meg, majd Varga Pál, Kardoskút polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket, alkotókat és érdeklődőket. A polgármester beszédében kiemelte a rendezvény hagyományőrző szerepét, és méltatta a közösség kulturális értékeinek ápolását. Hangsúlyozta, hogy az ilyen események nemcsak az idősebb korosztályt képviselő irodalmi tehetségek bemutatkozását szolgálják, hanem a közösségi összetartozást is erősítik. „A kultúra gyógyító ereje minden közösség számára kulcsfontosságú, hiszen összeköti az embereket, és segít átvészelni a nehéz időket” – mondta a polgármester, utalva arra, hogy a művészet és az irodalom képes lélektől lélekig hatolni.

Az ünnepség következő perceiben Nagy Lászlóné Szöllősi Terike, az esemény ötletgazdája, megköszönte a résztvevőknek és a szervezőknek az odaadó munkát, amellyel hozzájárultak a pályázat sikeréhez. Elmondta, hogy a Kardoskúti Vers- és Prózaíró Pályázat nemcsak egy irodalmi verseny, hanem egy olyan közösségi esemény is, amely összeköti az embereket és lehetőséget biztosít arra, hogy együtt ünnepeljék a művészetet. Hangsúlyozta, hogy a közös alkotás és a kultúra ápolása az, ami hosszú távon erősíti a közösség tagjai közötti kapcsolatokat. Ez volt a cél, amikor a helyi nyugdíjas klub akkori tagjaival 1986-ben elindították a pályázati felhívást.

Az idei díjkiosztó különleges pillanata volt, amikor Majsai-Nyilas Tünde, a Vígszínház elismert színművésze lépett a mikrofon mögé. A művésznő felolvasta a frissen megjelent antológia előszavát, amelyet Verasztó Lajos, Kardoskút díszpolgára írt. Ezután egy Csokonai Vitéz Mihály-verssel, majd saját költeményével ajándékozta meg a hallgatóságot. Majsai-Nyilas Tünde mély átéléssel tolmácsolta mindkét művet, és előadása alatt a közönség figyelme érezhetően felerősödött. A klasszikus magyar irodalom és az egyéni alkotás ilyen szoros találkozása ritka élményt nyújtott a résztvevőknek.

Az ünnepséget tovább színesítette a beérkezett pályaművek felolvasása, amelyben nemcsak a vers kategória, hanem a prózai írások is helyet kaptak. A felolvasott művek között voltak érzelmes, mély gondolatokat közvetítő alkotások, ugyanakkor a könnyedebb hangvételű, humoros írások is nagy sikert arattak.

A zsűri idén is sokszínű mezőnyt értékelhetett, 28 alkotó több mint száz alkotását. A zsűrielnök, Bárdos Zsuzsanna tanár – több kötet szerzője -, elismerően beszélt a beérkezett művekről. Kiemelte, hogy az alkotók lelkesedése és kreativitása évről évre egyre magasabb szintre emeli a pályázatot. Bárdos Zsuzsa megköszönte a résztvevőknek, hogy műveikkel gazdagították a Kardoskúti antológia soron következő kötetét, és hozzájárultak Kardoskút irodalmi életének felvirágoztatásához.

A rendezvényt Vargáné Neller Borbála, a pályázat hosszú ideje tartó szervezője és lebonyolítója tette zökkenőmentessé, aki közel húsz éve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a verseny minden évben sikeresen megvalósuljon. Az ő munkájának köszönhetően az évek során a pályázat egyre nagyobb elismerést vívott ki magának, és mára számos tehetség számára kínál lehetőséget a bemutatkozásra.

A díjátadó ünnepség zárásaként az idei nyertesek átvették jól megérdemelt jutalmaikat, majd a vendégek közös ebéden vettek részt. A hagyományokhoz híven Mórocz Lajos és főzőcsapata készítette el a nap különlegességét, a marhapörköltet, amely minden évben az ünnepség egyik igencsak várt eseménye. A marhapörkölt illata már messziről hívogatta a résztvevőket, és a finom ételhez a kellemes beszélgetések sora is társult, ami emlékezetessé teszi az irodalomkedvelők találkozóját.

A díjkiosztó ünnepség zárásaként a résztvevők elégedetten búcsúztak egymástól, gazdagabbá válva nemcsak irodalmi élményekkel, hanem a találkozás örömével is, amelyből töltekezhetnek a jövő évi találkozóig.

A művek felolvasásban közreműködött: Bárdos Zsuzsanna, Molnár Zsófia, Horváth Áron, Őzse Zoltán és Vargáné Neller Borbála Tünde.

A 2024. évi díjkiosztó ünnepség támogatói:

Kardoskút Község Önkormányzata
Kardoskúti Zrt.
Kardoskút Községért Közalapítvány
Nagy Lászlóné
Szemenyei Sándor
Bodrogi József és családja
Póka György festőművész
Verasztó Lajos
Hencsei Kálmán
Majsai-Nyilas Tünde színművész
Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület
Mórocz Lajos és főzőcsapata
Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub

Megszakítás