^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Hangok a pusztában

Betűméret növelése

erdi_tamas_2011_08_15-5
További képekért kérem kattintson a fotóra. (Fotók és videó: Varga Pál)

Mint egykoriban az olvasókörök idejében történhetett, szép sorban gyülekeztek az emberek egy pusztaközponti tanya udvarában. Jöttek gyalogosan és kerékpárral, illetve a modernizációnak köszönhetően autókkal és motorokkal. Az udvaron békésen keresgélték betevőjüket az aprójószágok, mikor is egy zongorába botlottak. Zongora a pusztában egy tanya udvarán? Verasztó Lajos régi álma teljesült ezen a kora estén a pusztaközponti tanyavilágban. Mint már nem először, most is nagy fába vágta Lajos a fejszéjét. Kigondolta ugyanis, hogy kellene szervezni egy komolyzenei estet az itt élő embereknek, és azoknak, akiket érdekel a kultúra e válfaja. Mi is lehetne egy zongoraest méltó színhelye? Adott a puszta, egy tanya és annak udvara, illetve gyönyörű időjárás. Keresve sem lehetne találni alkalmasabb teret a komolyzene élvezetére. Adott egy szebb világot is látott pianínó, akinek szintén jeles lett ez az este, hiszen avatott kezek vették gondjaikba. Az avatott kéz pedig nem másé volt, mint Érdi Tamás zongoraművészé. Tamásról dióhéjban annyit lehet tudni, hogy egy hibás inkubátor kezelés miatt elvesztette látását. Egy speciális módszerrel teszik „láthatóvá” számára mindazt, ami a kottákban található. Tizenöt évesen aratta első komolyzenei sikerét,  a Tavaszi Fesztiválon  előadott Mozart: A-dúr zongoraversenyével. 2010-ben a Prima Primissima nyertese komolyzene kategóriában. Az idei évben már koncertezett többek között Angliában. Fiatal kora ellenére az elmúlt években a világ 23 országában örvendeztette meg közönségét, szebbnél szebb koncert termekben. És most leült a puszta közepén a kék ég alatt, egy kopott zongora és hatvan fős közönsége elé. A művész fantasztikus játéka az első pillanatban ámulatba ejtette közönségét. Arcjátékával - ha egyáltalán lehetett -, még tovább fokozta a zene hatását. Sok embernek ez volt élete első találkozása a komolyzene élő élményével. ÉLMÉNY csupa nagy betűvel, hiszen egy gyönyörű estével ajándékozott meg bennünket. Köszönet Verasztó Lajosnak, hogy az ötletét megvalósította és széles körben megosztotta ezt az emberekkel. Köszönet házigazdánknak Verasztó Péternek és családjának, hogy tanyáján helyet adott az eseménynek. A lebukó nap fényénél hazafelé sétáló embereket lehetett látni a nagy pusztában, szívükben a zene melegével.

A videó kérésre el lett távolítva...

Hozzászólások   

 
0 #1 Verasztó Lajos 2011-08-18 11:25
Köszönöm a kedves szavakat, amiket Érdi Tamás egészen egyedi koncertjéről olvastam a honlapon, és köszönöm mindazoknak, akik kijöttek Verasztó Péter tanyájára. A koncertet valójában Érdi Márta, Tamás édesanyja javasolta, miután Lengyel György, akinek a KARDOSKÚTI PUSZTA olyannyira szívügye, egy budapesti koncert utáni beszélgetésen elmondta, neki feltett szándéka, hogy megéreztesse Tamással a Puszta illatát, varázsát.
Tamás édesanyja és édesapja elragadtatott közlései a Puszta láttán, a madarak, a lovak, a birkák, a kakasok, a kacsák, éjjel a békák, a tücskök zenéje sokat segített, hogy a pusztát, a tanya udvarát, és az egyszerű, de Cs. Nagy József jóvoltából szépen felhangolt kis pianinót Tamás kivételes érzékenységgel, magától értetődően megértse, és össze tudja egyeztetni Chopin, Liszt, Schumann muzsikájával. Elnézést kérek azoktól, akiket nem sikerült elhívni erre a nagyon rendhagyó eseményre. Remélem, lesz még ilyen, vagy ehhez hasonló alkalom, és a közönség élmény-része mellett hátha néhány kardoskúti fiatal is kedvet kap a falunkban ma erősen háttérbe szorult zenéléshez, énekléshez, ami Rózsa Imre, Szöllőssy Béla, Gombkötő Lajos, Gombkötő Miska, Dán Józsi, Gabnai Tóni bácsiék idejében gyönyörűen virágzott.

Verasztó Lajos
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

FacebookTwitter

Copyright 2017  Kardoskút