^elejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Megjelent a Kardoskúti Hírmondó

Betűméret növelése

hirmondo

2011. február 22-én minden Kardoskúti lakos postaládájában találhatta a helyi újság 1. évfolyamának 1. számát. Az alábbi linkeken elérhető az újság PDF formátumban (ISSN 2062-2570 Online engedélyszám).

2011. február 22. - I. évfolyam 1. szám

"Repülő oldal"

Következő tervezett megjelenés: 2011. április

Hozzászólások   

 
0 #3 Dr. Zongor Gábor 2011-02-26 09:36
A legújabb kori magyar önkormányzatisá g tizenöt éves története egyben a helyi nyilvánosság kialakulásának időszaka is. Az írott sajtó fontossága, szerepe és jelentősége a települési önkormányzatok számára egyre nyilvánvalóbbá és fontossá vált. A nyilvánosság erősítésének igénye és szükségessége alapvetően nem jogszabályi kötelezettség következménye hiszen a helyi önkormányzatokr ól szóló 1990. évi LXV. törvény csak utal a kérdés szerepére. Sok városban már az önkormányzati választásokat megelőzőleg létezett helyi újság, amely továbbra is fennmaradt és szolgálja a helyi nyilvánosságot. Ugyanakkor a rendszerváltozá s időszakában megjelent újságok jelentős része elhalt, elveszett az a rendszerváltozt ató hangulat, lendület és aktivitás, amely annak idején életre hívta ezeket a lapokat. Némely esetben az újság megmaradt, viszont a szerkesztőség beolvadt a polgármesteri hivatalba. Természetesen ahogy az egyes önkormányzatok lehetőségei, úgy az egyes helyi médiumok adottságai között is óriási a különbség. Miközben ma már a nagyobb városok túlnyomó többségében ingyenes, profi módon szerkesztett és terjesztett hetilapok jelennek meg elsődlegesen a lakosság önkormányzati ügyekről való tájékoztatása céljából, aközben egyes kistelepüléseke n időszaki kiadványokban, házilagos szerkesztésben és kivitelben próbálják tájékoztatni a helyi lakosságot nagyobb (adott esetben akár féléves) időszakok történéseiről
Az igény a helyi nyilvánosság szervezett és intézményesítet t megteremtésére jószerint valamennyi önkormányzat esetében fenn áll, egyrészt a jó önkormányzást megvalósító – a széles körű véleménynyilván ításra építő, illetve a helyi társadalmi kontrollt igénylő – polgármesterek és helyi képviselő-testü letek kezdeményezésér e, illetve támogatására alapozva, másrészt a helyi „hatalom” ellenzéke által kezdeményezette n és „szerkesztetten ”. Értelemszerűen nem hagyható figyelmen kívül, hogy az egyes helyi laphoz mi a viszonya az önkormányzatnak . Amennyiben az újság megjelenése az önkormányzat finanszírozásán múlik, többnyire fennáll annak a veszélye annak, hogy a polgármester, a helyi képviselők befolyást gyakorolnak a lapban megjelenő cikkek tartalmára. Természetesen van arra is példa, hogy az újság a legfontosabb kritikusa a megjelenését támogató önkormányzatnak . Az önkormányzat viszonya a helyi nyilvánossághoz egyben kifejezi a politikai kultúra adott állapotát. A helyi újságok egyik erénye, hogy kevésbé fertőzöttek a magyar média botrányra éhes állapotától, vagyis a helyi lapokban még lehet hír a sikeres megoldás és a mindennapok egyszerű, de példaértékű történése is.

A nyilvánosság és főleg az információ iránti igény nem ismer határokat!
Idézet
 
 
0 #2 Nagy Zs. 2011-02-24 19:28
Nem mindenkinek van otthon internet. Kardoskút egyre jobban elidősödő falu. Ennek a korosztálynak főleg fontos az írott sajtó. Ne vegye el egy rossz vélemény sem a kedvet! Írtam volna cifrábbat is de azt most kihagyom. :) HAJRÁ!
Idézet
 
 
0 #1 vacsi imre 2011-02-22 16:25
nagyon jol néz ki az ujság csak hát ebben a gazdasági helyzetben megengedhetjük_ e magunknak az interneten értesülünk mindenröl üdv:inci :
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

FacebookTwitter

Copyright 2017  Kardoskút