Főhajtással adóztunk a Hősök emléke előtt


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút községben az ünnep előestéjén hívtuk közös megemlékezésre az érdeklődőket. Varga Pál polgármester ünnepi beszédében visszatekintett és felelevenítette a forradalom és szabadságharc történéseit. Párhuzamot vont az egykori hősök tettei és a ma élő nemzet kötelessége között. A művelődési ház nagytermében a békéscsabai Jókai Színház művészeinek műsora zárta a megemlékezés első részét. A folytatásban zeneszó mellett fáklyás felvonulás indult Kardoskút utcáin. Megérkezve a Március 15. térre, a Hősök Emlékművénél a képviselő-testület, a helyi civil szervezetek vezetői és az emlékezők rótták le kegyeletüket. Az este tábortűz melletti beszélgetéssel zárult.

VNB

Első alkalommal, hagyományt teremtve


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nemzetközi Nőnap alkalmából -első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal – községi ünnepségre várta a település hölgy lakóit március első hétvégéjén.

Elsőként Varga Pál polgármester ünnepi gondolatait mondta el a közel száz résztvevőnek. Ezután Őzse Zoltán, a Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület elnöke saját, nőnapra íródott verse aratott sikert, majd Hevesi Imre és Szabó Ila nívós, zenés-verses műsorát hallgathatták meg a hölgyek. A jó hangulatban telt ebédes összejövetelről a következő Kardoskúti Hírmondó hasábjain részletesebben is olvashatnak.

Köszönjük támogatóinknak, elsőként a Kardoskúti Főzőcsapatnak az önkéntes vállalást a finom gulyásleves elkészítésére, a kardoskúti Mindig Dekornak a szép teremdíszítést!

VNB

PÁLYÁZATI KIÍRÁS CIVIL SZERVEZETEK 2024. ÉVI TÁMOGATÁSÁRA

Kardoskút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Önkormányzat költségvetésében civil szervezetek számára elkülönített keret terhére.

Támogatási cél:

Pályázat alapján a civil szervezetek részére támogatás nyújtható

  • működési kiadásaik finanszírozásához,
  • a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósításához,
  • a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához,
  • hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások fedezéséhez.

Pályázatot nyújthat be:

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Ectv.) alapján Magyarországon nyilvántartásba vett civil szervezet, civil társaság, mely:

  1. a) tevékenységét elsősorban Kardoskút község lakosainak érdekében végzi, vagy a kérelmében megjelölt célt Kardoskút község lakosainak érdekében kívánja megvalósítani,
  2. b) a civil szervezetet a bíróság nyilvántartásba vette és a létesítő okiratának megfelelő tevékenységet ténylegesen végzi,
  3. c) a szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete és működése pártoktól független,
  4. d) az Önkormányzat felé fennálló tartozása nincs.

BŐVEBBEN….

Letölthető adatlapok ITT…

2011 óta vándorol a kupa


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Kardoskúti kötődésű amatőr játékosoknak hirdette meg a Móra Ferenc Közösségi Színtér és a Klub 120 Biliárd Egyesület az idei évi Kardoskút Kupa Biliárdversenyt.

Hagyomány, hogy év elején rendezzük meg a művelődési ház nagytermében amatőr játékosok számára ezt a háziversenyt, így most február 17-re esett a választás. A pandémiás időszak miatt 3 évig pihent a serleg a korábbi győztes polcán. Az idei évi felhívásra tízen neveztek, három asztalon zajlott a sportszerű játék. A főszervező, Seres Péter ismertette a játékszabályokat, majd kezdetét vette a baráti, jó hangulatú játék. Két csoportból került ki a négy továbbjutó, akik közül a győztesek mérkőztek meg az elsőségért, a vándorkupáért.

Az idén az alábbi eredmények születtek:

1, Kovács János
2, Zsingor Zoltán
3, Kocsány Csaba
4, Varga Pál

VNB

Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat – 2024

A Móra Ferenc Közösségi Színtér meghirdeti

a Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázatot.

A pályázat részletes ismertetése

A pályázat neve: Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Pályázat, 2024

A pályázat kiírója: Móra Ferenc Közösségi Színtér, Kardoskút

Pályázati kategóriák: 1.: vers kategória; 2. : próza kategória

A pályázók köre: nyugdíjas korúak, leszázalékolt- illetve korkedvezményes nyugdíjasok

A pályamunkákat Times New Roman betűtípussal, 12- es betűmérettel gépelve 3 példányban a pályázat kiírója címére postai úton és e-mail címére is kérjük elküldeni: muvelodesihaz@kardoskut.hu

Beküldési cím:

Móra Ferenc Közösségi Színtér
Vargáné Neller Borbála részére
5945, Kardoskút, Március 15. tér 1.  

A pályázat postára adásának határideje: 2024. április 30.

Érvényes pályázati feltételek:
– kizárólag saját, magyar nyelven íródott alkotással lehet pályázni.
– a kiírónál a korábbi években már bírált művek jelen pályázatban érvénytelennek minősülnek
– vers kategóriában legfeljebb 5 verssel lehet pályázni

– próza kategóriában legfeljebb 5 írásművel lehet pályázni, amelyek össz. terjedelme legfeljebb 10 db A/4-es gépelt oldal.
– a fentiekből következően, egy alkotó – amennyiben mindkét kategóriában nevez –
maximum 5-5 db pályamunkát küldhet be.
– a Pályázó a pályázat beküldésével hozzájárulását adja ahhoz, hogy alkotásaiból a pályázat kiírója válogasson és egy vagy több közülük ellenszolgáltatás nélkül megjelenjen a Kardoskúti Antológia soron következő kötetében.
– a Pályázó a pályázat lebonyolítása során felvállalja a teljeskörű nyilvánosságot.

A Pályázat kiírója fenntartja a jogot arra, hogy amennyiben járvány- vagy bármely vis major helyzet megköveteli, abban az esetben az értékelést a személyes megjelenés helyett írásban küldi meg a Pályázónak.

A díjkiosztó ünnepség pontos időpontjáról 2024 augusztusában meghívót küldünk minden Pályázónak.

A pályázattal kapcsolatban egyéb információ a 06-20-291-96-88-as telefonszámon kérhető Vargáné Neller Borbálánál. 

A pályázat megjelenési időpontja: 2024. február 15.

Falusi svédasztal


További fotókért kérem kattintson a fenti képre. (Fotók: Őzse Péter)

Volt eszem-iszom, dínomdánom, az idei első bálra ismét megtelt a kardoskúti kultúrház nagyterme a szórakozni vágyókkal.

A farsangi időszakot lezáró utolsó hétvégére a Kardoskúti Motoros- és Veteránjárművesek Baráti Egyesülete szervezett a Kardoskúti Gasztro Pálinka Egyesülettel karöltve vidám farsangi bálat. A főszervező motoros egyesület elnöke, Gál Mihály és a gasztro egyesület elnöke, Szabó Lőrinc Varga Pál polgármesterrel együtt köszöntötte a mulatság résztvevőit. A vacsora előtt fogadóitallal, az est folyamán a helyi egyesület minősített, különféle gyümölcsökből készített pálinkáit kóstolhatták a vendégek. Vacsoraként a helyi disznótoros finomságok kerültek terítékre: úgymint orjaleveles gazdagon, húsos káposzta, sült hurka-kolbász és a frissen sült töpörtyű. A hangulatról a Mixer együttes gondoskodott. Ismét egy színvonalas rendezvény került megrendezésre községünkben, köszönet a sok önkéntes közreműködő munkájáért!

VNB

Megszakítás